Carnaval van Sitges 2013 – als een stad een podium wordt

Sitges carnaval

Wanneer:: 07-13 februari 2013
Waar::Sitges, 35 km ten zuiden van Barcelona
Voor wie?: Feestgangers, nieuwsgierigen, Latijns-Amerikaanse muziekliefhebbers en de homoseksuele gemeenschap.
Prijs:: Helemaal Gratis!

 

 

 

 

 

Er zijn maar weinig steden zo klein als Sitges die een wereldberoemd carnaval kunnen organiseren. Deze bestemming aan de Costa Dorada slaagt erin om het te doen met aplomb. Het is de gastheer van het jaarlijkse Carnaval in Sitges – een spektakel van kleur en hedonisme, dat wedijvert met elke ander groot stadsfeest. Sitges ligt op slechts 40 minuten met de trein van Barcelona ??en het is een goede optie om er een dagje op uit te trekken.

Van 6 tot 13 februari komt Barcelona’s kleine buurstad tot leven met een reeks van gebeurtenissen, die ongeveer 300.000 mensen naar de stad toe trekken. Drommen van genieters komen naar deze kleine badplaats aan om te ervaren naar dat waarvan velen beweren dat het het meest decadente en wilde evenement in zijn soort is in Europa.

Maar dit is slechts de helft ervan. Het was al een oase van de tegencultuur en tolerantie tijdens het anders zo grimmige Francotijdperk, Sitges is nu een mekka voor de homoseksuele gemeenschap. Het carnaval van Sitges is uitgegroeid tot een hoogtepunt op de internationale homokalender en voegt een unieke sfeer van plezier toe aan de festiviteiten.

Sitges Carnaval  Carnaval Sitges

Dus wat kan je verwachten van het Carnaval in Sitges?

Leuke dagen en wilde nachten! Het carnaval heeft een aantal kleurrijke optochten met schaars geklede feestvierders, extravagante kostuums, straatmuziek en bands. De grootste hiervan gaat door de Rua de la Disbauxa (de Parade van Debauchery) en vindt plaats op de zondagmiddag en heeft meer dan 40 praalwagens. Het evenement is ook bekend omdat het veilig is, een feit dat wordt toegeschreven aan de vreedzame en leuke sfeer waar Sitges trots op is.

Een andere parade die je niet mag missen is die van de Rua de l’Extermini (de Parade van de Uitroeiing) waar meestal veel travestieten in meelopen die rouwen om het symbolische einde van de pret. Dit is meestal een beetje meer rauwe parade en minder geschikt voor kleine kinderen omdat de drukte erg hectisch kan zijn.

Andere hoogtepunten tijdens de carnaval van Sitges zijn een vuurwerkshow na de verkiezing van de carnaval Koning en Koningin, de kinderparades en in een bijna surrealistische finale op Aswoensdag, met een beeltenis van een sardine begraven op het strand. (Blijkbaar is dit afkomstig uit de praktijk van het opgeven van sardines vanwege de vastentijd).

gay sitges Carnaval gay sitges Carnaval

Tijdschema van de evenementen tijdens het Sitges Carnaval 2013

Donderdag 7 februari
‘Dikke donderdag’ of Jueves Lardero markeert het begin van de festiviteiten en is ook een groot feest van de lokale keuken, zoals xatonada (een soort kabeljauwsalade). De aankomst van Zijne Majesteit Carnestoltes en de Carnavalkoningin vindt hier ook plaats – zij gaat naar het stadhuis en leest de Predicot of ‘proclamatie’ voor aan de bewoners van Sitges.

Vrijdag 8 februari
Zijne Majesteit Carnestoltes, de koningin en hun entourage doen een rondleiding langs de scholen en instellingen van de stad.

Sitges CarnavalZaterdag 9 februari
De bezoeken blijven doorgaan in de ochtend en er is meestal muziek op straat en er zijn activiteiten op voor kinderen in de namiddag.

Zondag 10 februari
15:00 – Rua Infantil (kinderparade)
19:30 – Rua de la Disbauxa (de debauchery parade)
Beginpunt: Cap de la Vila

Dinsdag 12 februari
15:00 – Rua Infantil (kinderparade)
19:30 – Rua de l’Extermini (de parade van de uitroeiing)
Beginpunt: Cap de la Vila

Woensdag 13 februari
19:00 – Begrafenisprocessie van de koningen
Beginpunt: Plaça Ajuntament
20:30 – Begrafenis van de sardines
– Passeig de la Ribera (les Barques strand/plage de les Barques).

Hoe kom je in Sitges

De beste manier om naar Sitges te komen vanaf Barcelona is met de trein. Er zijn frequente diensten van de Passeig de Gràcia en het Estació de Sants – voor specifieke informatie over treintijden en prijzen kun je kijken op de website van de Spaanse nationale spoorwegmaatschappij RENFE.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here